Varmens Dag - midt i en omstillingstid

20. januar 2020

Søndag den 2. februar inviterer Solrød Fjernvarme til Varmens Dag. 

Det sker, mens der arbejdes intenst på en klimahandlingsplan på Christiansborg. Et af de initiativer den forventes at indeholde er tiltag til udfasning af oliefyr og omstilling til grønne alternativer.

I tråd med det markerer Varmens Dag startskuddet for en salgskampagne rettet mod boligejere og mindre erhverv (i det nuværende forsyningsområde i Solrød), som endnu ikke har fjernvarme. Prisen for tilslutning til fjernvarme er nedsat fra 31.500 kr. til 6.500 kr. inkl. moms. Desuden vil den enkelte ejer kunne benytte håndværkerfradrag for de omkostninger, der er ved ombygning af anlæg i boligen. Varmeværket har fået udarbejdet en regnemodel, således at varmeudgiften ved at skifte til fjernvarme for det enkelte hus umiddelbart kan sammenlignes med den varmeudgift, der er ved olie, el eller anden nuværende opvarmning.  Regnemodellen viser samtidig, hvor meget CO2-udledningen reduceres.

Traditionen tro er der rundvisning på Værket. I år omfatter rundvisningen også den store biogasmotor, som VEKS har fået installeret, og som leverer ca. 40 % af den varme, der løber i rørene i Solrød.

Over de senere år har Solrød Fjernvarme udbygget sine aktiviteter til også at foregå andre steder i kommunen end på Lerbækvej. Der er etableret et solanlæg i Havdrup og senest i december 2019 er værket i Havdrup blevet tilsluttet grøn, lokal biogas leveret fra kommunens biogasanlæg. Det vil for første gang være muligt for interesserede at besigtige disse nye, grønne energianlæg, idet der under Varmens Dag vil køre en shuttle bus med guide fra Værket til de 2 lokaliteter.

Er du forvirret over de mange begreber, der flyver gennem luften i forbindelse med klimadebat og grøn omstilling? Hvor meget CO2 udleder en gennemsnitsdansker? Er biobrændsel grønt eller sort? Og hvad med fjernvarmen – hvor grøn er den egentlig? Så har du mulighed for at få svar på disse og andre spørgsmål. Det sker i ”Klimahjørnet” hvor Solrød Fjernvarme har inviteret klimaeksperten og forsker ved RUC Tyge Kjær til at komme og gøre os alle sammen klogere på klimaet.

Var du klar over, at der i Solrød Kommune er 8 klimaagenter? Hvis svaret er ”Ja”, ved du så, hvad de laver?  Ellers kom og få en snak med dem på Varmens Dag. Hvem ved måske bliver du inspireret til selv at blive agent…

Skulle du efter disse aktiviteter være blevet sulten og tørstig har vi allieret os med en pølsevogn, hvor der serveres diverse pølsespecialiteter med tilhørende drikkevarer (sodavand/øl).  

Arrangementet finder sted i tidsrummet kl. 11 – 14 på Solrød Fjernvarme Lerbæksvej 17, 2680 Solrød Strand.