Ingen udvidelse af fjernvarmenettet i Havdrup

16. februar 2024

Med krigen i Ukraine gik jagten på alternative energikilder til naturgas for alvor ind. I Havdrup har man efter anbefalinger fra rådgivere undersøgt mulighederne for at supplere med træflis fra lokale skove. Men efter modstand er dén løsning nu lagt i mølposen

På et bestyrelsesmøde har Solrød Fjernvarme besluttet at skrinlægge et projekt med udvidelse af fjernvarmeforsyningen i Havdrup. For få har meldt sig som interesserede, og samtidig har der fra en borgergruppe været meget stærk kritik af, at varmen skulle komme fra et lokalt flisværk med bæredygtigt træ fra skove i nærområdet.

- Solrød Fjernvarme er et forbrugerejet selskab, og det er vores pligt hele tiden at afsøge mulighederne for at tilvejebringe så energieffektive og billige løsninger, som muligt til vores forbrugere, siger bestyrelsesformand Niels Pedersen.

I øjeblikket modtager godt 500 boliger i Havdrup fjernvarme fra Havdrup Varmeværk. Men Havdrup Varmeværk har ikke mere kapacitet og kan derfor ikke forsyne flere forbrugere.

- Med stigende energipriser som følge af krigen i Ukraine, igangsatte vi derfor sammen med vores tekniske rådgivere en undersøgelse af, hvordan man mest klimavenligt og økonomisk kunne udvide fjernvarme-forsyningen i Havdrup, fortæller Niels Pedersen og fortsætter:

- Vi iværksatte en undersøgelse blandt 150 borgere og har også holdt et borgermøde. I den proces har vi noteret en betragtelig modstand over for et flisværk, der ellers er dén løsning, vores tekniske rådgivere anbefalede, da der ikke er tilstrækkelige stabile kilder til at drive en stor varmepumpe, siger Niels Pedersen.

Efter en grundig drøftelse har bestyrelsen derfor besluttet at sætte udvidelsen af fjernvarmen i området i bero, indtil der er nye teknologier eller kilder der kan bringes i spil, da der lige nu ikke findes alternative økonomisk bæredygtige energikilder til at producere fjernvarme i Havdrup, samtidig er det også et spørgsmål om ressourcer, herunder mandskabskapacitet. Solrød Fjernvarme vil i den kommende periode koncentrere sig om udrulning af fjernvarme i andre områder.